Studencie, ugotuj to sam!

Studencie, ugotuj to sam!

9 sierpnia 2015 Wyłączono przez Paulina

Obalamy mity, że każdy student to głodny student, a przepisy kulinarne są tylko dla gospodyń domowych. Oto przepisy na kilka prostych dań, które bez problemu przygotuje nawet gimnazjalista. Obalamy mity, że każdy student to głodny student, a przepisy kulinarne są tylko dla gospodyń domowych. Oto przepisy na kilka prostych dań, które bez problemu przygotuje nawet gimnazjalista.

Naleśniki są lekkie, pożywne i tanie. Można je przyrządzić na słodko albo ostro, a ich przygotowanie zajmie zaledwie parę minut. Potrzebujemy jajka, mleka, wody i mąki. Mieszamy składniki (ubijając ręcznie lub mikserem) i smażymy na tłuszczu. Do środka możemy dodać dżem, miód, czekoladę, twarożek lub w wersji pikantnej – szpinak, żółty ser i szynkę, pieczarki, bekon itp. Spaghetti jadają nie tylko Włosi. Do jego przygotowania potrzebujemy makaron, koncentrat pomidorowy i suszone zioła. Makaron wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy al dente (czyli na pół twardo). Sos przygotowujemy, do koncentratu wlewając trochę wody i dodając ulubionych ziół. Całość można dodatkowo posypać żółtym serem (w wersji droższej – parmezanem).

Jabłka są tanie o każdej porze roku. Nic prostszego więc niż zrobić racuchy. Będziemy potrzebować do tego tych samych składników, co przy naleśnikach plus dodatkowo cukier lub miód. Przygotowujemy ciasto jak na naleśniki, dodając do niego tylko trochę więcej mąki. Obieramy jabłka, kroimy w grubsze plastry, dodajemy do ciasta i smażymy na oleju. Usmażone racuchy można posypać dodatkowo cukrem pudrem.

Fot. rawpixel